Ідеальний купальник для спорту: яким він має бути

спортивний купальник

Хочете позбутися стресу, відчути приплив енергії та привести тіло до ладу — і все це одночасно? Тоді ваш шлях лежить на тренування до басейну. Плавання рекомендують і лікарі для загального зміцнення, і психологи для «очищення» мозку. І навіть якщо ви раптом не вмієте плавати, ніколи не пізно навчитися. Все, що вам потрібно — рішучість та підходящий новий купальник. Із останнім ми вам точно допоможемо.

  1. Чи можна відвідувати басейн у пляжному купальнику?
  2. Суцільний чи роздільний купальник?
  3. Купальники з довгими рукавами: навіщо вони потрібні?
  4. Який матеріал краще?
  5. Як доглядати за спортивним купальником?

Чи можна відвідувати басейн у пляжному купальнику?

Це питання насамперед ставлять жінки, які не хочуть зайвий раз морочитися з шопінгом. А заморочитися таки варто, адже активність у басейні додає до вибору купальника кілька особливих вимог.

Взагалі, основне завдання спортивного купальника — забезпечити свободу рухів під час запливу і гарантувати, що у вас нічого не сповзе, недоречно оголивши тіло. Тож спокусливі моделі на зав’язках для спортивного басейну точно не підійдуть.

Купальники з переплетеннями та стрепами на грудях і стегнах також варто залишити для пляжу. Інтенсивні рухи у хлорованій воді можуть перетворити численні смужки на перешкоду.

А ось цілісний гладенький купальник натирати точно не буде. Вам потрібна суцільна модель, обов’язково з відкритою верхньою частиною спини. Якщо на морі ви ще можете приймати водні процедури за принципом «я тільки занурюся», то в басейні доведеться інтенсивно рухати руками, а отже ніщо не повинно заважати процесу.

Суцільний чи роздільний купальник?

Насправді, тут обмежень немає. Під час вибору моделі орієнтуйтеся на частоту та активність своїх тренувань. Одна річ, якщо ви займаєтеся плаванням професійно або регулярно (щонайменше двічі на тиждень) підтримуєте тіло в тонусі. У цих ситуаціях вам знадобиться купальник, який не сковує рухи, облягає тіло і добре фіксує груди (особливо якщо у вас великий розмір).

Так, вам слід звернути увагу на цільні моделі з:

  • не дуже широкими лямками (близько 13 мм);
  • відкритою верхньою частиною спини;
  • високими вирізами для ніг (можна навіть, щоб вони відкривали тазостегнову кісточку);
  • ущільненими чашками (для менших грудей підійдуть і м’які).

Суцільний фасон купальника тут буде принциповим, адже він забезпечує більшу обтічність тіла, а отже дає змогу швидше рухатися у воді.

Якщо ви плаваєте раз на тиждень або рідше, вам необов’язково дотримуватися спортивних вимог до купальника. Підійдуть і невисокі вирізи для ніг, а також фантазійні моделі. До таких належать, зокрема, монокіні із закритим низом спини та неглибокими вирізами з боків (як мінімум по лінії з’єднання ноги з тілом). Підходящі купальники є у пляжній лінійці бренду Totalfit та у серіях Sport glam та Wild and gentle марки Anabel Arto.

Якщо дуже хочеться саме роздільну модель, можна у якості винятку придбати комплекти з верхом типу кроп топ з м’якою або ущільненою чашкою. Такі можна знайти у вже згаданих Totalfit, Anabel Arto, а також бренду Marc & Andre. Переваги роздільних спортивних купальників очевидні. Передусім, вони допомагають продемонструвати гарне спортивне тіло: якщо у вас є така перевага, чому б її зайвий раз не підкреслити? Крім того, роздільні купальники часто мають цікавіший крій, завдяки чому ефектніше виглядають. Такі моделі можна з успіхом носити і на морському курорті.

Втім, роздільні купальники — це не тільки краса. Не забувайте і про суто спортивні деталі. Так, хорошу підтримку грудей забезпечує спинка-борцовка або перехрещені на спині широкі лямки. Крім того, не вибирайте ліфи з глибоким декольте, оскільки такі фасони можуть заважати під час плавання.

Купальники з довгими рукавами: навіщо вони потрібні?

Останнім часом у розділах каталогів зі спортивними купальниками все частіше з’являються моделі з довгими рукавами. Зовні вони нагадують радше боді з коміром під горло, ніж купальні костюми. Однак вони призначені саме для води. Творці довгих моделей орієнтуються насамперед на жінок, які займаються серфінгом, вейкбордингом, вітрильним спортом або іншими активностями, що передбачають тривале перебування на воді просто неба.

Одяг для таких умов має відповідати декільком вимогам:

  • максимально закривати спину і плечі — ділянки, які найшвидше обгорають;
  • витримувати часті занурення у воду і швидко висихати;
  • не сковувати рухи.

Купальники з довгими рукавами все ж розраховані на активні рухи, тому крій рукавів враховує ці нюанси. Тож у таких купальниках можна відвідувати і звичайні тренування з плавання. Однак все ж до них потрібно звикнути. Якщо у вас уже є такий купальник, спробуйте приміряти його до басейну і поспостерігати за враженнями. А ось якщо ви купуєте перший спортивний купальник, все ж краще віддати перевагу класичній моделі без рукавів.

Експертна порада:

Леся Наказна,
експертка Intimo.ua

Обираючи спортивний купальник дуже важливо розділяти цілі для яких він вам потрібен. Адже для басейну підійдуть більш класичні суцільні моделі з неглибоким вирізом спереду від Ysabel Mora, David, Argento.
Для активного спорту і довготривалого перебування під сонячними променями краще обрати закриті купальники з довгим рукавом від Totalfit, які будуть не лише комфортними а й захистять від сонячних променів.

Який матеріал краще?

Оптимальним варіантом для тренувань вважаються моделі у складі яких близько 80% поліаміду або поліестеру та відповідно близько 20% еластану. Такі суміші відзначаються міцністю, стійкі до зношування, впливу хлору та фтору, що містяться у воді басейна. Окрім того, на високоякісних різновидах рідше утворюються затяжки та катишки

Вибираючи між поліамідом і поліестером, майте на увазі, що перший варіант легший і краще пропускає повітря. Водночас поліестер тугіший і надає сильніший стягувальний ефект (якщо він вам потрібен). Крім того, тканини на основі поліаміду краще підлягають фарбуванню, тому купальники з цього матеріалу випускаються в ширшому асортименті кольорів та принтів.

Наприклад, у лінійці спортивних купальників Totalfit більшість моделей підкреслено яскраві: тут ви побачите і неонові кольори, і леопардовий малюнок, і геометрію.

Як доглядати за спортивним купальником?

Вибір правильного купальника для тренувань — лише перший крок. Після цього важливо добре дбати про нього між тренуваннями.

Передусім, ніколи не залишайте мокрий купальник у пакеті: це сприяє розвитку бактерій та цвілі. Якою б стомленою ви себе не відчували, щоразу після запливу ретельно промивайте купальник в холодній воді. Це необхідно для того, щоб змити хлор, яким дезінфікують воду в басейні. Якщо цього не зробити якнайшвидше, хлор може проникнути між волокнами тканини та зруйнує волокна еластану, через що купальник може втратити форму раніше, ніж вам хочеться.

Дня прання купальників слід використовувати лише спеціальні засоби: на них має бути напис «для спортивного одягу», «для мембранного одягу», «для спандексу тощо. Зазвичай це рідини або гелі: відповідні засоби ви знайдете у марок Triumf, Bioform Plus и Bionic Dry. Прати купальники з порошками не слід — вони також впливають на тканини як абразиви. Ще бажано не використовувати пральну машину: хіба що делікатний режим или специальный режим для спортивной одежды.

Сушити купальник тим паче слід не у машинці. Робити це слід правильно: розкладайте його на рівній поверхні на відкритому повітрі, подалі від сонячних променів або прямих джерел тепла (наприклад, батареї). Добре якщо для сушіння ви виберете провітрюване приміщення або місце на відкритому повітрі.

Підібрати спортивний купальник в Intimo:

Додати коментар

Ваш адрес email не будет опубликован.